Hannu K. Taskila Suomi - Pohjois-Suomi - ja Oulu nousuun!

Yritysten omistajavastuusta

Yritysten omistajavastuusta

 

Hallituksen politiikkoja, sekä kansanedustajiakin sanoutuu irti vastuustaan ja päätöksistään myydä valtion omistamien yhtiöiden omistusta sekä osakkeita. Levittelevät savuverhoja toimiensa ylle. Sanoutuvat irti esimerkiksi Rautaruukin osakkuuden myynnistä osakevaihdolla ja yhtiön muuttamisesta ruotsalaiseksi. Vierittävät syyt Solidium yhtiön niskaan. On erittäin ikävä. että päättäjistä ei näytä löytyvän ryhtiä tunnustaa sitä, mitä ovat päättäneet tai tehneet silloin kun alkaa vaikuttaa siltä, että pieleen meni.

 

Yritysten hoitokulttuuri on paljon erilainen kuin poliittinen kulttuuri. Poliitikot aikaisemminkin tärväsivät ja sekoittivat monien yritysten toimia tarttumalla asioihin, jota eivät osaa ja joihin ei heillä olisi mitään valtaa.

 

Kun valtio omistaa yli 50% omistuksesta, se silloin toimii kyseisessä yrityksessä yrittäjänä. Osakeyhtiössä omistajalla on osakeyhtiölain mukaiset laajat oikeudet sanella yhtiön toimintaa.

 

Alle 50% omistusosuudella omistajana täytyy pääasiassa toimia yhtiökokouksen kautta kuten muidenkin osakkaiden. Omistuksensa pitämisestä tai myynnistä omistaja luonnollisesti tekee päätökset.

 

Muita vaikutuskeinoja voisivat olla: osakassopimukset, yhtiön takaamisessa tai rahoittamisessa tehtävät sopimukset, osakkeiden osto ja myynti muun muassa.

Yrityksen johto on suorassa vastuussa yrityksen toimista. Lisäksi ilman suoraa lainmukaista vastuuta yritysten toimintamahdollisuuksista vastaavia Suomessa ovat: Valtion hallitus, työmarkkinat yhtiön henkilökunta sekä muut yritysten toimiin sekä toimintamahdollisuuksiin vaikuttavat tahot.

Ryhtiä hallintoon

Hannu K. Taskila

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat